Profile of Charismatic  

Meet Our Charismatic Team
Iacovos Farsedakis

Honorary President

-       Γεννήθηκε στις 27.09.1940 στο Ηράκλειο της Κρήτης, καταγόμενος από το Ρέθυμνο.

-    Οι εγκύκλιες σπουδές του, στις οποίες διακρίθηκε πρωτεύσας, έγιναν στα Γυμνάσια Ερμουπόλεως Σύρου και Μοσχάτου-Νέου Φαλήρου.

-   Σπούδασε, με υποτροφία, Νομικά, Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στην Αθήνα (Νομική Σχολή), ενώ παρακολούθησε συστηματικά, σε προπτυχιακό επίπεδο, Μαθήματα Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Επιγραφικής, Παπυρολογίας, Φιλοσοφίας, και Λογοτεχνίας (στις Φιλοσοφικές Σχολές της Αθήνας και του Στρασβούργου).

-  Μετεκπαιδεύθηκε στις Ποινικές και Εγκληματολογικές Επιστήμες, στις Ανώτατες Ευρωπαϊκές Σπουδές, στο Συγκριτικό Δίκαιο, στην Ιστορία του Δικαίου, στην Κοινωνιολογία του Δικαίου και στην Φιλοσοφία του Δικαίου, στη Γαλλία (Στρασβούργο), στη Γερμανία (Φραϊμπουργκ), στην Ολλανδία (Άμστερνταμ) και στον Καναδά (Μόντρεάλ), με Υποτροφίες από το Ινστιτούτο Ανωτάτων Ευρωπαϊκών Σπουδών, από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου και την Πόλη του Στρασβούργου, από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ στο Φραϊμπουργκ, από τη Νομική Σχολή του Ελευθέρου Πσνεπιστημίου του Άμστερνταμ, από τη Σχολή Εγκληματολογίας και το Διεθνές Κέντρο Συγκριτικής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου  του  Μοντρεάλ  και  έλαβε  τρία  Μεταπτυχιακά  Διπλώματα  επιπέδου Master (1. D.E.S. Ανωτάτων Ευρωπαϊκών Σπουδών, 2. D.E.S. Συγκριτικού Δικαίου, 3. D.E.S. Ιστορίας του Δικαίου και των Κοινωνικών Γεγονότων) και άλλα τέσσερα ήσσονος τυπικής σημασίας (συνολικά επτά).

-  Έλαβε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου το Κρατικό Διδακτορικό  Δίπλωμα στο Δίκαιο (Doctorat dtat en Droit), ισότιμο προς την  γερμανική Υφηγεσία, με βάση την γαλλο-γερμανική μορφωτική συμφωνία, με την ανώτατη διάκριση : «Άριστα με ειδικό Έπαινο της Επιτροπής» ( Très Honorable avec Éloge spécial du Jury)

- Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, στο οποίο δίδαξε επί 33 συναπτά έτη, κυρίως Εγκληματολογικά μαθήματα , αλλά , κατ’ανάθεση, και Ποινικό Δίκαιο , Ποινική Δικονομία, Αττικό Ποινικό Δίκαιο και Αττική Ποινική Δικονομία.

 - Συνιδρυτής του Μεταπτυχιακού Σεμιναρίου Εγκληματολογίας (1984), Ιδρυτής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Εγκληματολογίας (2003)  και Διευθυντής του μέχρι την συνταξιοδότησή του.

- Επιστημονικός Υπεύθυνος των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων 1.  «Η παγκοσμιοποίηση του εγκλήματος και η απάντηση της Δικαιοσύνης» του Ευρωαμερικανικού "Global Justice Education Consortium" (2001-2004),  τριών ευρωπαϊκών και τριών αμερικανικών Πανεπιστημίων (Παντείου, Βαρκελώνης, Μπολώνιας, και των American University (Ουάσινγκτον), Florida State University, Sam Houston University, και 2. του Προγράμματος"Κοινωνικός Αποκλεισμός και Μειονότητες" (2002-2003).

- Ιδρυτής και πρώτος  Πρόεδρος του Νομικού Τμήματος και , μετά την μετεξέλιξή του σε Σχολή, πρώτος Κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (2010, 2016).

- Είναι Εμπειρογνώμων  (για θέματα της ειδικότητάς του) του Ο.Η.Ε., του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής), της Βουλής των Ελλήνων και Ελληνικών Κυβερνήσεων (Πρόεδρος ή Μέλος Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών).

-  Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρίας Εγκληματολογίας,

-  Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εγκληματολογίας,

-  Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Εγκληματολογίας,

-  Κριτής προς έκδοση νέων βιβλίων εγκληματολογικού περιεχομένου του εκδοτικού οίκου «Presses Universitaires dOttawa ,

-  Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότας του Δήμου Μοσχάτου ,

-  Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Αντεγκληματικής Πολιτικής της Κύπρου.

- Έχει συγγράψει, μόνος ή σε συνεργασία, 23 βιβλία και μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων, στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά.

- Ίδρυσε τρία επιστημονικά περιοδικά (την  «Ποινική Δικαιοσύνη», την «Ελληνική Επιθεώρηση Εγκληματολογίας» και την «Εγκληματολογία»), ενώ είναι Μέλος της συντακτικής ομάδας άλλων 7 ελληνικών και ξένων επιστημονικών περιοδικών.

- Ίδρυσε, επίσης, και διευθύνει  τέσσερις σειρές επιστημονικών εκδόσεων : την «Βιβλιοθήκη Εγκληματολογίας», τα «Τετράδια Εγκληματολογίας», την «Βιβλιοθήκη Ποινικής Δικαιοσύνης» και την  «Ποινική Νομολογία του Αρείου Πάγου» του εκδοτικού οίκου «Νομική Βιβλιοθήκη».

- Συντάκτης των Εγκυκλοπαιδειών : 1.«Πάπυρος-Larousse-Britannica» του εκδοτικού   οίκου  «Πάπυρος»  2. «Εκπαιδευτική Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια» του εκδοτικού οίκου «Εκδοτική Αθηνών, 3. “International Encyclopedia of Penal Justice”.                 

- Έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από 300 διεθνή Συνέδρια, Συμπόσια και Επιστημονικές Ημερίδες με Εισηγήσεις/Παρεμβάσεις /Προεδρίες και έχει οργανώσει/συνοργανώσει μερικά από αυτά.

- Έχει διατελέσει :  Δικηγόρος Αθηνών, Καθηγητής Εγκληματολογίας στην Ελληνική και στην  Κυπριακή Αστυνομική Ακαδημία, Διευθυντής του Τομέα Εγκληματολογίας (1986-2007), Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας (1994-1998) , Μέλος της Συγκλήτου (1989-1998)  του Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων (2008-2010), Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εγκληματολόγων A.I.C.L.F., Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος για την ανάπτυξη της κοινωνικής εργασίας, Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου(1985-2012), Γραμματέας της Επιστημονικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρίας Εγκληματολογίας, Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο EUCPN-Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη του Εγκλήματος (διατέλεσε και Πρόεδρός του κατά το διάστημα της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2014),

΄Εχει διατελέσει, επίσης, Μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων : 1. της Εταιρίας για την Μελέτη της Ελληνικής Φιλοσοφίας, 2. του  Κέντρου για τη Μελέτη του Αρχαίου Ελληνικού και Ελληνιστικού Δικαίου, 3. της Ελληνικής Εταιρίας Καντ, 4. του  Επιστημονικού Συμβουλίου του European Forum for Urban Safety, 5. του Κέντρου Μελέτης Προβλημάτων του Ελληνισμού και 6. του  Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, ενώ είναι  απλό Μέλος και πολλών άλλων επιστημονικών εταιριών, ελληνικών και ξένων.

 

Επισκέπτης Καθηγητής/Ερευνητής/Διαλέκτης τόσο σε Ελληνικά, όσο και σε δέκα φημισμένα  Πανεπιστήμια της Ευρώπης (Δυτικής και Ανατολικής) και της Βορείου Αμερικής (ΗΠΑ και Καναδά).

 

- Έχει τύχει πολλών τιμητικών διακρίσεων , αρχής γενομένης από τα γυμνασιακά του χρόνια («¨Επαινοι Επιμελείας και Χρηστότητας»). Διακρίσεων όχι καθαυτό καί μόνον επιστημονικών, αλλά και  «για  την εν  γένει   κοινωνική   του   προσφορά», όπως, ενδεικτικά,  του Δήμου Κορυδαλλού, για την δημιουργία της πρώτης στην Ελλάδα Υπηρεσίας Κοινωνικής Διαμεσολάβησης , της οποίας ανέλαβε την πρώτη Προεδρία για να την οργανώσει. Επίσης, το Ασημένιο Μετάλλιο (2010) και Τιμητική Διάκριση (2013) του Παντείου Πανεπιστημίου, «Τιμής και ευγνωμοσύνης ένεκεν, σε αναγνώριση της πολυετούς προσφοράς στο Πανεπιστήμιο και του διδακτικού, ερευνητικού και συγγραφικού έργου, καθώς και στη διαμόρφωση επιστημονικού ήθους σε εκατοντάδες φοιτητές και την ανάπτυξη της οικείας επιστήμης» για την συνόλη προσφορά του, το Ασημένιο Μετάλλιο και την Ασημένια Πλακέτα των  Ελλήνων Υπουργών Δημόσιας Τάξης, 2003 και 2007), πέντε Τιμητικές Πλακέτες από διάφορες Σχολές των Αστυνομικών Ακαδημιών Ελλάδος (Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, Σχολή Μετεκπαίδευσης, Πρότυπο Αστυνομικό Τμήμα Αθηνών) και Κύπρου, 1987, 1995, 2003, 2005, 2007, και Ασημένια Πλακέτα από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας. Επίσης, τις Τιμητικές πλακέτες από Ενώσεις φοιτητών και από την European Law Students Association, την Χρυσή Πλακέτα του Συλλόγου αποφοίτων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, (2008,) το Μετάλλιο του Institut National des Hautes Études de Sécurité, (Παρίσι, 2009), το Special Honorary Award  από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016. Επίσης, το « Χρυσό  Μετάλλιο  της  Πόλης  του  Μοσχάτου», του αθηναϊκού  προαστείου  όπου  κατοικεί εδώ και εβδομήντα χρόνια, και το Βραβείο  του αρχαιότερου πολιτιστικού Σωματείου της ίδιας Πόλης, της «Πνευματικής Εστίας Μοσχάτου» (2019).

- Έχει τύχει και άλλων σημαντικών επιστημονικών τιμητικών διακρίσεων Eνδεικτικά : το Μετάλλιο του Ογδόου Διεθνούς Συνεδρίου Εγκληματολογίας, στο οποίο είχε εκλεγεί, ομοφώνως από 2.000 Συνέδρους, ως Γραμματεύς του (Λισσαβώνα, 1978), Και, βέβαια, η  ευθύς μετά την αποχώρησή του λόγω ορίου ηλικίας, ομόφωνη αναγόρευσή του από τη Σύγκλητο του Παντείου Πανεπιστημίου σε Ομότιμο Καθηγητή του Ιδρύματος, και αμέσως μετά, η οργάνωση προς τιμήν του από το Πάντειο Πανεπιστήμιο τριήμερου Διεθνούς Συνεδρίου με 600 συνέδρους, με ταυτόχρονη λειτουργία στην Παλαιά Βουλή, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και στην Αίθουσα «Ευρώπη» του εκδοτικού οίκου « Νομική Βιβλιοθήκη» . Παρομοίως και από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου οργανώθηκε Τιμητική Διημερίδα με συμμετοχή των διδασκόντων της Νομικής του Σχολής. Στη συνέχεια, με βάση της Εισηγήσεις στα δύο αυτά  Συνέδρια, εκδόθηκαν από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και από το  Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου οι ακόλουθοι Τιμητικοί Τόμοι:  1. Panteion University of Social and Political Sciences, Essays in Honour of Professor James  Farsedakis, The Contemporary Criminality, its Confrontation and the Science of Criminology, vol. I and II, pp.CXXXI + 2029 +XLVIII, Nomiki Bibliothiki, Athens, 2011 και 2. European University Cyprus, Essays in Honour of   Professor James  Farsedakis. Law and Criminology, pp. XXI + 672, Nomiki Bibliothiki, Athens, 2018.

- Κορυφαίο γεγονός αποτελεί η βράβευσή του (2016), από την εδρεύουσα στη Γενεύη Διεθνή Ένωση Εγκληματολόγων, με την απονομή – «για τη συνόλη συμβολή του σε παγκόσμιο επίπεδο στην ανάπτυξη της Επιστήμης της Εγκληματολογίας» - του ανωτάτου στις Κοινωνικές Επιστήμες  (στην κύρια ειδικότητά του, την Εγκληματολογία) Διεθνούς Βραβείου Beaumont-Tocqueville»).

How you can Help

Donate Today to Charisma

You could help the Association to achieve its goals by making your own contribution...

Join us and Get Involved

Kindness
Giving
Care

Buy Charismatic
Products!

Help the Association by buying the following products:

Become
a member!

Become a friend/member of the Association in order to contribute in achieving its goals by filling in the membership application.